Nagy István agrárminiszter a hortobágyi St. Hubert Vendégház csütörtöki átadásán hangsúlyozta: a Hortobágy községben megépített vendégház legnagyobb értéke, hogy segít megismertetni a puszta természeti szépségeit. Aki elkötelezett híve lesz a természetnek, később tudatosan óvja, védi is a környezetét - mondta.
 
A nem mezőgazdasági célú hasonló beruházások hozzájárulnak a vidéken maradáshoz és közelebb hozzák az emberekhez a természetet, segítenek bemutatni az elfeledett értékeket - tette hozzá. Példaként említette erre a hortobágyi darulest és a fényszennyezés-mentes csillagos égboltot. Ezeknek a "kincseknek" a megismertetését kiemelt feladatnak nevezte az agrárminiszter. 
 
Nagy István szerint a vendégház fontos küldetése, hogy segíthet átélni azt a harmóniát, amelyet akkor érzünk, amikor a természeti és az épített örökség összhangban van egymással.
 
Varga Ferenc, a családi vállalkozásként működő Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. vezérigazgatója elmondta: az 1993-ban épült ingatlan teljes felújítására 50 millió forint európai uniós és kormányzati támogatást nyertek. 
 
A 185 millió forintos beruházás keretében a vendégházban 10 szobát alakítottak ki. A cég egy másik pályázaton 10 millió forintot nyert egy wellness-részleg megépítésére, amelyet 25 millió forintból hoztak létre - ismertette.