Béres András néprajzkutató 1928-ban Rozsályon született és 1993-ban Debrecenben hunyt el. A debreceni Déri Múzeum egykori igazgatója, a Debreceni Népi Együttes egyik alapítója, művészeti vezetője, néptánc-koreográfus, a debreceni virágkarnevál megálmodójának emléke előtt tisztelgő Kisbojtár fesztiválon főként általános iskolás gyerekeknek mutatják be játékos, interaktív formában azt a gazdag néprajzi munkát, népművészeti kincset, amely Béres András kutatómunkája nyomán hagyományozódott az utókorra - mondta a fesztivál megnyitásakor Jantyik Zsolt, a művelődési központ igazgatója.

A fesztiválon résztvevő gyerekek pénteken rozsályi népmeséket hallgathattak Sőrés Rozka mesemondó tolmácsolásában, megismerkedtek a híres, Béres András koreografálta mikepércsi csárdással és magukra ölthették a 18-19. századi paraszti világ jellegzetes viseleteit.

A művelődési központ erre az alkalomra átkeresztelt kisbojtár termében a szűrrátét-készítéssel, a bőrművességgel, a fazekassággal ismerkedhettek meg, de az össznépi kisbojtártánc keretében együtt táncolhattak a Debreceni Népi Együttes tagjaival.

A Kisbojtár fesztivál szombaton a debreceni Tímárházban Hajdúsági ínyenc napokkal folytatódik, ahol a térség gasztronómiai hagyományaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők és megkóstolhatják a helyben készült finomságokat - tájékoztatták az MTI-t a fesztivál szervezői.